Advertentie

Mileuramp Prestige: justitie spreekt Spaanse overheid vrij

Ruim zes jaar na de milieuramp voor de noordwestelijke kust van Spanje, veroorzaakt door de olietanker 'Prestige', heeft de Spaanse justitie de overheid vrijgesproken van alle medeschuld. Onderzoeksrechter Carmen Veiras zette het onderzoek naar het ministerie van Verkeer in Madrid stop. Greenpeace noemt de rechterlijke beslissing "ontoelaatbaar".

Volgens Veiras was de beslissing van de scheepvaartautoriteiten om de lekgeslagen tanker naar open zee te laten slepen "moedig en verstandig". De met 77.000 ton zware olie geladen 'Prestige' sloeg op 13 november 2002 voor de kust van Galicië lek en raakte in zeenood. De beslissing van de toenmalige conservatieve regering-Aznar om het schip van de kust weg te laten slepen, stootte destijds op zware kritiek. Het schip brak zes dagen later in twee en zonk. Duizenden kilometers kust in Spanje, Portugal en Frankrijk werden door de oliesmurrie vervuild.

Rechter Veiras besloot daarentegen wel het onderzoek tegen drie bemanningsleden van de tanker voort te zetten. Het gaat om de kapitein en de eerste machinist, beiden Grieken, en de eerste officier, een Filipijn. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud