Misbruik: paus Benedictus XVI excuseert zich bij Ierse katholieken

Paus Benedictus XVI heeft zich zaterdag in een herderlijke brief aan de Ierse katholieken namens de kerk van Rome verontschuldigd bij de slachtoffers van kindermisbruik door rooms-katholieke geestelijken en heeft gezegd dat het Ierse episcopaat "zware beoordelingsfouten" heeft gemaakt door decennialang gevallen van pedofilie in de doofpot te hebben gestopt.

De paus van Rome drukt in naam van zijn kerk ook zijn "beschaamdheid" en "berouw" uit, en drukt zijn "oprechte spijt" uit. "UI hebt erg geleden en dat spijt mij oprecht", zegt de Duitse kerkleider tegenover de slachtoffers.

Benedictus XVI kondigt een onderzoek aan in meerdere diocesen, seminiaries en religieuze congregaties. Hij zegt dat de schuldigen "verantwoording moeten afleggen tegenover God en voor de gewone rechtbanken" omtrent de "zondige en misdadige daden die zij hebben gesteld".

"Geef uw schuld openlijk toe, onderwerp u aan rechtspraak", eist de Duitse kerkvorst van de religieuzen die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik. Zij hebben immers het in hen gestelde vertrouwen verraden.

De brief kan zondag worden voorgelezen in de kerken. Het schrijven is het eerste openbare commentaar van het Vaticaan over het kindermisbruik dat de kerk van Rome dooreenschudt. De brief roept niet op tot het ontslag van bisschoppen, aldus de BBC. De Britse openbare omroep stelde ook vast dat de remedie voor de Ierse kerk essentieel uit bidden bestaat.

Als primaat van de Ierse kerk heeft de Ierse kardinaal Sean Brady gereageerd dat de brief een "hergeboorte" van zijn kerk kan zijn. (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud