Misbruik: Vaticaan ontkent betichtingen door New York Times

Het Vaticaan heeft de beschuldigingen van de New York Times (NYT) aan het adres van paus Benedictus XVI verworpen, aldus Kerknet.

De NYT had donderdag geschreven dat kardinaal Joseph Ratzinger, de huidige paus, in de jaren 1990 niets heeft ondernomen tegen priester Lawrence C. Murphy, die mogelijk zo'n tweehonderd dove jongens seksueel zou hebben misbruikt, ook al verzochten bisschoppen van het aartsbisdom Milwaukee de man uit het ambt te zetten. De kerkleiding was volgens de krant uitsluitend bekommerd om de goede naam van de kerk.

Pater Federico Lombardi, de directeur van de persdienst van het Vaticaan, gewaagde van een tragische zaak en beklemtoonde dat kindermisbruik nooit te rechtvaardigen valt. Maar hij verwierp de beschuldigingen tegen de huidige paus.

Volgens Lombardi werd het Vaticaan pas eind jaren 1990 op de hoogte gesteld, nadat de burgerlijke overheid de zaak al onderzocht én geseponeerd had en toen de priester oud en ziek was. "Er wordt een verband gesuggereerd tussen de toepassing van Crimen Sollicitationis (Vaticaanse instructie uit 1962 met betrekking tot seksueel misbruik in Kerk) en het niet melden van kindermisbruik aan de overheid", zegt Lombardi. "Maar Crimen Sollicitationis noch het kerkelijk recht hebben ooit verboden kindermisbruik bij het gerecht te melden. Pas op het einde van de jaren 1990 werd aan de Congregatie voor de Geloofsleer de vraag gesteld hoe men moest omgaan met het geval Murphy. Maar dat staat volledig los van elke mogelijke burgerlijke of juridische vervolging". (MUA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud