Mitt Romney wil Israëlgezinde zieltjes winnen via bezoek aan Israël

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney doet op zijn internationale tournee, na eerder Londen, nu Israël aan. Bedoeling is Israëlgezinde zieltjes te winnen in de aanloop naar de verkiezingen in de VS later dit jaar.

Romney ziet tijdens zijn bezoek vooral Israëlische politici. Aan Palestijnse zijde maakt hij enkel even tijd voor de Palestijnse premier Salam Fayyad. Volgens analisten was Romney er niet happig op om in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gefotografeerd te worden aan de zijde van Palestijns president Mahmoud Abbas, om Israëlisch gezinde Amerikaanse kiezers niet te ontstemmen.

Vanochtend sprak hij met Israëlisch premier Benjamin Netanyahu en Israëlisch president Shimon Peres onder meer over Iran en Syrië. Zo is het "nucleaire risico" dat Iran vormt tegenover Israël, de regio en de hele wereld, "onaanvaardbaar", beaamde Romney. De Republikeinse presidentskandidaat verzekerde Netanyahu dat "er verder actie zal ondernomen worden om Iran te laten afzien van zijn nucleaire dwaasheid".

Hij zei ook Israëls zorgen om ontwikkelingen in de buurlanden Egypte en Syrië te delen. Romney beschuldigde Syrisch president Bashar al-Assad ervan "ondenkbare horrordaden te stellen tegenover zijn eigen volk". En in de hoedanigheid van Amerikaans president zou hij zijn gewicht in de schaal werpen om Egypte - waar sinds de verkiezingen van juni de Moslimbroederschap aan zet is - het vredesverdrag uit 1979 te laten respecteren.

Morgen gaat Romney nog verder naar Polen.

De eerste stop van zijn internationaal charmeoffensief was Londen, waar Romney zich echter negatief in de schijnwerpers werkte. Voor zijn bezoek aan de openingsceremonie betwijfelde hij namelijk of Groot-Brittannië in staat is een evenement van dergelijke omvang te organiseren.

(MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud