Monniken de straat op in centraal-Myanmar

In de centrale Myanmarese plaats Pakokku zijn woensdag meer dan honderd boeddhistische monniken de straat opgegaan, zo hebben getuigen gemeld. Het betreft de eerste demonstratie sinds het neerslaan van het protest op grote schaal in september.

De geestelijken stapten een half uur op door de straten van Pakokku, dat geldt als de "zetel" van de "saffranenrevolutie". Er werden geen slogans tegen het regime geroepen. De geestelijken zongen en baden, aldus de BBC.

"Het is zeer vreemd. Die monniken marcheerden voor de eerste keer sinds de repressie", zei een inwoonster van de stad tegen het Franse persbureau AFP.

De mars vond plaats na een manifestatie die dezelfde dag door de autoriteiten als steun aan de militaire junta van het vroegere Birma was georganiseerd. Er waren daarin zowat 100.000 mensen opgestapt.

Het is het eerste teken van dissidentie na het brutaal neerslaan eind september door het leger van door monniken geleid vreedzaam protest in steden als Yangon. Die repressie heeft aan minstens tien mensen het leven gekost.

Het was het gewelddadig stoppen van protest in Pakokku op 5 september dat tot de brede protestgolf in het Aziatische land had geleid. (HOA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud