Mont Blanc hoger dan ooit

De Mont Blanc, de hoogste berg van Europa, is met 4810,90 meter hoger dan ooit, zo hebben deskundigen in geometrie zaterdag bekendgemaakt.

Uit metingen van 15 en 16 september blijkt de berg op twee jaar tijd 2,15 meter hoger te zijn geworden. Ook het volume is toegenomen, want de sneeuw is in die tijd blijven samenkleven aan de top, aldus Philippe Borrel.

De hoeveelheid ijs boven de 4.800 meter werd in 2003 voor het eerst gemeten en bedroeg toen 14.600 kubieke meter. Dat zakte naar 14.300 kubieke meter in 2005, maar is nu bijna verdubbeld tot 24.100 kubieke meter.

Volgens meteoroloog Yan Giezendanner is er globaal geen stijging van de neerslag boven de Alpen. "Maar er is wel een klimaatsverandering. Wij stellen meer winden uit het westen vast die regen meebrengen en hogere temperaturen. Dit zorgt in de zomer boven 4.000 meter voor aanklevende sneeuw, waardoor de hoogte en het volume van de Mont Blanc toenemen."

De weerkundige gewaagt van een "merkwaardig fenomeen" in verband met klimaatsverandering in de Alpen: de gletsjers op grote hoogte nemen in omvang toe, terwijl die op middelgrote hoogte krimpen en zelfs met verdwijnen zijn bedreigd. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud