Advertentie

Monteurs Boeing beëindigen staking - akkoord over hogere lonen

De staking van de monteurs bij Boeing is na 58 dagen afgelopen. De 27.000 monteurs bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer staakten sinds 6 september voor meer loon en tegen de steeds verdergaande uitbesteding aan onderaannemers. Zaterdagavond bereikten vakbonden en directie een akkoord over hogere lonen en een betere pensioenregeling.

Zowat 27.000 monteurs van Boeing begonnen op 6 september te staken na de mislukking van de onderhandelingen over een nieuw looncontract tussen hun vakbond en de directie.

Na moeizame onderhandelingen bereikten beide partijen zaterdagavond dan toch een akkoord. Liefst 74 procent van de vakbondsleden keurden het nieuwe, vierjarige contract goed.

Door de staking lag de productie van de Amerikaanse luchtvaartreus liefst 58 dagen zo goed als plat en dat kostte het bedrijf minstens 100 miljoen dollar (70 miljoen euro) per dag. De monteursstaking woog ook zwaar op de kwartaalwinst van Boeing. De nettowinst daalde in het derde kwartaal met 38 procent omdat de staking de levering van vliegtuigen vertraagde.

Zondagochtend gingen de eerste monteurs weer aan de slag. Waarnemers verwachten echter dat het nog weken of zelfs maanden kan duren voor alle vertragingen in de productie en bij de bestellingen van de baan zijn. (TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud