Monuc vraagt versterking in oosten van Congo

Monuc, de VN-vredesmacht in de Democratische Republiek Congo, vraagt versterking om het hoofd te bieden aan de nieuwe golf van geweld van gewapende groepen en milities in het oosten van de voormalige Belgische kolonie. De baas van Monuc, Alan Doss, heeft dat verzoek gericht aan de VN-Veiligheidsraad in New York.

Doss gaf niet aan hoeveel bijkomende soldaten en middelen hij precies wil. Wel zou hij gewezen hebben op het gebrek aan luchttransport. Met meer dan 17.000 soldaten is Monuc nu reeds de grootste vredesmissie van de Verenigde Naties.

Volgens Doss is de situatie in het oosten van Congo zorgwekkend. In de Oostprovincie hebben de rebellen van het Oegandese LRA onlangs dorpen aangevallen en ongeveer negentig kinderen ontvoerd. In Noord-Kivu zijn de regeringstroepen opnieuw in hevige gevechten verwikkeld met de strijders van militieleider Laurent Nkunda.

Nkunda had in een gesprek met de Britse openbare omroep BBC een nieuwe oproep gelanceerd om de regering van president Joseph Kabila omver te werpen. Ook bevestigde hij dat zijn troepen zullen blijven strijden voor "de bevrijding van Congo".

Het vredesakkoord van Goma, ondertekend in januari van dit jaar, lijkt helemaal van de baan. "De oproep van Nkunda is zeer verontrustend, want het impliceert dat hij niet meer wil meewerken aan het vredesproces. Dat is onaanvaardbaar", zei Doss. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud