Moordpoging op gerenommeerd Congolese arts wegens hulp aan verkrachte vrouwen

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege, bekend voor zijn hulp aan verkrachte vrouwen en die meermaals voor de Nobelprijs van de Vrede is voorgedragen, is gisteren ontsnapt aan een poging tot moord in Bukavu in het oosten van Congo. Dat is vandaag vernomen uit eensluitende bronnen.

Een huisbediende werd in de woning van de arts gedood. "Vijf gewapende mannen in burger kwamen binnen, toen de huisbediende plots opdook en begon te roepen. De overvallers draaiden zich om en schoten hem dood", verklaarde communicatieverantwoordelijke Ephrem Bisima van het Panzi-ziekenhuis, opgericht door dokter Mukwege.

De arts kon "maar net" aan de moord ontsnappen, toen de overvallers zich tegen de man hadden gekeerd. Hij kon vluchten met twee van zijn dochters en een van hun vrienden toen de schoten vielen.

Dr. Mukwege stelt het goed, zei Ephrem Bisimwa. "Hij is natuurlijk geschokt en tracht te begrijpen wat er is gebeurd, want over het motief van de moordpoging is niets bekend".

Dr. Mukwege richtte het ziekenhuis en de stichting Panzi in het oosten van Congo op om de duizenden vrouwen te helpen, die door lokale en buitenlandse gewapende bendes worden verkracht. Hij reist vaak om de lijdensweg van die slachtoffers uit te leggen.

Elk jaar ontvangt het ziekenhuis 3.000 vrouwen in de strijd tegen seksueel misbruik. Het project is gefinancierd met een jaarlijks bedrag van 1,2 miljoen euro. De fondsen komen vooral van de Europese Commissie, die ongeveer 900.000 euro schenkt, aldus Ephrem Bisimwa. (ANA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud