Advertentie
Advertentie

Morgen zoeft ons weer eens een asteroïde voorbij

QE2 doet bij de meesten een belletje rinkelen als de naam van een luxueus cruiseschip en bij sommigen als de naam van een album van gitarist Mike Oldfield. Maar het is ook de (gedeeltelijke) naam van een asteroïde die ons morgen op 5,8 miljoen km voorbijzoeft.

Astronomen ontdekten op 19 augustus 1998 een planetoïde die de naam 1998 QE2 kreeg. In haar baan rondom de Zon scheert ze morgen/vrijdag langs de Aarde, met als dichtste punt om 22.59 uur Belgische tijd 5,8 miljoen km, aldus het Amerikaans ruimtevaartbureau NASA. Dat is ongeveer 15 keer de afstand Aarde-Maan en de meest nabije afstand tijdens minstens twee eeuwen.

Het hemellichaam heeft een diameter van 2,7 km en vormt volgens de NASA generlei bedreiging voor onze planeet. Maar voor wetenschappers vormt de passage een buitenkans om er meer over te leren. Zelfs het Witte Huis is geïnteresseerd, meldt space.com.

Op 15 februari scheerde ons een asteroïde met een diameter van 45 meter voorbij op een afstand van nauwelijks 27.000 km, dus binnen de baan van geostationaire satellieten. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud