Moskou reageert op Amerikaanse zwarte lijst met ... zwarte lijst

Het zat eraan te komen: nadat de Verenigde Staten gisteren een zwarte lijst wereldkundig maakten met de namen van 18 Russische functionarissen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan mensenrechtenschendingen en daarom het land niet meer in mogen, heeft ook Moskou 18 Amerikanen in de ban geslagen en de toegang tot het Russische territorium ontzegd.

De geviseerde Russische staatsambtenaren zijn de eerste die onder de zogenaamde Magnitski-wet vallen die in december vorig jaar door president Barack Obama ondertekend werd. Sergej Magnitski was een Russische advocaat die in 2009 in verdachte omstandigheden overleed in een cel in Moskou, mogelijk na te zijn mishandeld. De advocaat was beroemd geworden door zijn strijd tegen de corruptie in Rusland. De Verenigde Staten beschuldigen Rusland in de zaak van zware mensenrechtenschendingen.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is de "lijstjesoorlog" niet de keuze van Moskou. "We konden een ware chantage echter niet blauw-blauw laten". Rusland noemt de "Magnitski-lijst" een "inmenging in de interne aangelegenheden". Moskou heeft daarom nu ook sancties uitgevaardigd tegen 18 Amerikanen, die zich onder meer zouden hebben bezondigd aan het "folteren van gevangenen" in het gevangenenkamp Guantanamo op Cuba. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud