Motlanthe benoemd tot president van Zuid-Afrika

De vicevoorzitter van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC, aan de macht in Zuid-Afrika) Kgalema Motlanthe is maandag benoemd tot president van de republiek, ter vervanging van de ontslagnemende Thabo Mbeki. Dat heeft de woordvoerder van het parlement bekendgemaakt.

Motlanthe "wordt de nieuwe president, geen tijdelijke president, hij wordt president van de republiek met alle bevoegdheden en gezag tot aan de verkiezingen in de tweede trimester van 2009", verklaarde de woordvoerder K. K. Khumalo na de zitting van het parlement in Kaapstad.

President Mbeki gaf zondag zijn ontslag aan het parlement, nadat hij tot die beslissing zou gedwongen zijn door zijn eigen partij. Die had hem het vertrouwen ontzegd, nadat was gebleken dat hij tussenbeide was gekomen in de gerechtelijke vervolging wegens corruptie van zijn aartsrivaal bij het Afrikaans Nationaal Congres, Jacob Zuma.

Een interim-president zou de lopende zaken van het land niet hebben kunnen afhandelen. Met alle bevoegdheden kan Motlanthe een echte overgangsregering vormen.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud