Advertentie

Myanmar: "Ordetroepen gebruiken geweld tegen moslimminderheid"

In een nieuw rapport beschuldigt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) de Myanmarese overheid ervan nagelaten te hebben het geweld in het westen van het land te stoppen. Rellen tussen boeddhisten en moslims van de Rohinya-minderheid hebben al aan tientallen mensen het leven gekost. Ordetroepen van de overheid zouden zich zelf te buiten gegaan zijn aan moord, verkrachtingen en massa-arrestaties van Rohinya.

Het geweld in de deelstaat Rakhine, aan de grens met Bangladesh, laaide op na de verkrachting van en moord op een boeddhistische vrouw eind mei. Drie moslims werden daarvoor gearresteerd. Boeddhisten vermoordden daarop tien moslims die ze van een bus hadden geplukt. In de daaropvolgende weken zouden beide gemeenschappen elkaar hebben aangevallen, met platgebrande huizen en tal van moordpartijen tot gevolg.

In een rapport gebaseerd op getuigenissen zegt HRW dat de overheid te weinig doet om het geweld te stoppen en zelfs het geweld tegen de Rohinya mee aanwakkert. Sommige getuigen zeggen dat de politie en paramilitaire groepen de moslimminderheid hebben beschoten. Andere klagen over massa-arrestaties en ander geweld.

De Rohinya, een gemeenschap van ruim 750.000 staatlozen, vragen al lang om als minderheid erkend te worden. De Myanmarese overheid beschouwt hen echter als migranten uit Bangladesh en zou hen liever het land uit zien.

De internationale gemeenschap onderwierp Myanmar lang aan economische sancties, omdat het land tot voor enkele jaren geleid werd door een militaire junta en er mensenrechtenproblemen waren. Omdat er democratische hervormingen op gang zijn gebracht, zijn die sancties nu versoepeld. Westerse landen schuiven in rijen aan om zaken te doen met het land.

"Mochten deze wreedheden voor het hervomingsproces hebben plaatsgevonden, zou de internationale reactie snel en krachtig geweest zijn", zegt Brad Adams van HRW. "Maar nu lijkt het erop dat de internationale gemeenschap verblind is door het romantische verhaal van de verandering in Myanmar, door er zaken te doen en sancties op te heffen terwijl de misbruiken gewoon voortduren." (KVH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud