Myanmarese oproerpolitie smoort verder protest in de kiem

De Myanmarese oproerpolitie heeft met groot machtsvertoon ook zondag massale protesten tegen het militair regime in de kiem gesmoord. In het centrum van de economische grootstad Yangon, waar dagenlang duizenden monniken hebben gedemonstreerd, is het leger alomtegenwoordig in het straatbeeld. De staatsmedia berichtten zondag over pro-junta manifestaties in afgelegen landsdelen.

Enkele bewoners van Yangon uitten zondag de hoop dat de VN-bemiddelaar, de Nigeriaan Ibrahim Gambari, bij zijn gesprekken met de heersende generaals een doorbraak kan afdwingen. Gambari was zaterdag in Yangon gearriveerd, maar van de luchthaven direct verder naar de 300 kilometer noordwaarts gelegen hoofdstad van Myanmar, Naypyidaw, gevlogen, waar de junta twee jaar geleden de regeringszetel heeft gevestigd.

Het militair regime treedt sinds woensdag met harde hand op tegen de demonstrerende monniken. Intussen zijn de meeste kloosters van het land omsingeld en hermetische afgesloten. Volgens onbevestigde berichten zijn in vele kloosters nog maar half zoveel monniken als in het begin van de protestbetogingen twee weken geleden - velen zijn opgepakt, anderen gevlucht, zo verluidde. (VOC)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud