"Mythe van nucleaire veiligheid" lag mee aan oorzaak van kernramp Fukushima

De nucleaire ramp in Fukushima is mede te wijten aan de gebrekkige voorbereiding bij uitbater Tepco, maar ook de regulatoren gingen in de fout door te zeer te geloven in "de mythe van de nucleaire veiligheid". Dat blijkt uit het eindverslag van een onderzoekscommissie, die door de Japanse regering werd aangeduid.

Zowel het energiebedrijf Tepco als de toezichtshouders van de overheid "vertrouwden er in overdreven grote mate op dat deze gebeurtenissen (...) zich niet zouden voordoen", zo staat in het rapport over de kernramp in Fukushima. "Ze waren er zich niet van bewust dat de maatregelen die dienden om het ergste te voorkomen, eigenlijk veel gaten vertoonden."

De tienkoppige commissie van onafhankelijke experts stelt in zijn 450 pagina's tellende rapport ook dat Tepco niet krachtig genoeg reageerde, onder meer omdat werknemers onvoldoende waren opgeleid om met crisissituaties om te gaan.

De commissie dringt er voorts bij de overheid en de uitbater op aan om te blijven onderzoeken of de schade veroorzaakt werd door de krachtige aardbeving van 11 maart 2011, dan wel door de tsunami die daarop volgde. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud