Nagasaki herdenkt atoomaanval van 63 jaar geleden

Met een minuut stilte hebben ruim 5.000 mensen zaterdag in het Zuid-Japanse Nagasaki herdacht dat 63 jaar geleden een atoombom op de stad werd gegooid. In zijn gedenkrede riep burgemeester Tomihisa Taue de leiders van de wereld op af te zien van atoomwapens.

Als natie die ooit door kernwapens verwoest werd, "heeft Japan de opdracht en de plicht initiatieven te nemen voor de afschaffing van nucleaire wapens", zei Taue. Aan de herdenkingsplechtigheid nam ook premier Yasuo Fukuda samen met vertegenwoordigers van acht staten deel. In een toespraak beloofde hij dat hij zou vasthouden aan de drie principes van Japan om geen kernwapens te maken, te bezitten of op het Japanse grondgebied toe te staan.

Toen de Amerikanen op 9 augustus 1945 een atoombom op Nagasaki wierpen, werden meer dan 70.000 mensen gedood. Het was de tweede kernbom die ooit in een oorlog ingezet werd. De eerste atoombom viel op 6 augustus 1945 op Hiroshima, in het westen van Japan. Daarbij lieten ongeveer 140.000 mensen het leven. Japan gaf zich enkele dagen later, op 15 augustus 1945, over. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud