NASA eert vrijdag zijn omgekomen astronauten

Exact tien jaar nadat het ruimteveer Columbia is vergaan, eert de NASA vrijdag zijn omgekomen astronauten, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau aangekondigd.

NASA-hoofd Charles Bolden, gezagvoerder van Dirk Frimout toen die in 1992 de eerste Belg in de ruimte werd, gedenkt aan het astronautenmemoriaal op het militair kerkhof Arlington "alle leden van de NASA-familie die hun leven hebben verloren in naam van de exploratie en ontdekkingen". Aan alle gebouwen van de NASA zullen de vlaggen halfstok hangen.

In het bijzonder wil de NASA hulde brengen aan de drie astronauten die in januari 1967 omkwamen bij een brand tijdens een oefening in de Apollo-1, de zeven die de explosie van het ruimteveer Challenger in 1986 niet overleefden en de zeven die het leven verloren bij het dodelijk ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003.

Dit oudste veer verging bij de terugkeer in de atmosfeer na een wetenschappelijke missie waarbij ook Belgische experimenten werden uitgevoerd. Met name werd de Columbia uiteengereten doordat gloeiend hete gassen de shuttle konden binnendringen via een gat dat was geslagen door een brok afvallend piepschuim bij de lancering.

Het ongeluk heeft ertoe geleid dat het shuttleprogramma maanden stillag, met gevolgen voor de verdere uitbouw van het Internationaal Ruimtestation ISS, en tot het in 2011 uit dienst nemen van de hele shuttlevloot. Hierdoor zitten de VS momenteel zonder een eigen bemand ruimtetransportsysteem. (NASA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud