NAVO richt nieuwe Commissie NAVO-Georgië op

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 26 NAVO-lidstaten hebben dinsdag besloten om een nieuwe Commissie NAVO-Georgië op te richten. Dat blijkt uit de verklaring die na afloop van de spoedvergadering over het conflict in Georgië is verspreid

De alliantie herbevestigde haar steun aan Georgië en de territoriale integriteit van het land. Er werd beslist om een Commissie NAVO-Georgië op te richten, naar analogie van de commissie die nu al bestaat met Oekraïne. De commissie zal onder meer de vergadering van de NAVO-buitenlandministers van december voorbereiden. Die zullen dan evalueren of een verdere toenadering van Georgië tot de NAVO mogelijk is.

Voorts hebben de ministers bepaald dat de NAVO in haar relaties met Rusland niet voort kan gaan met "business as usual". De toon van de NAVO aan het adres van Rusland verhardt dus. "We roepen Rusland op tot onmiddellijke actie om zijn troepen terug te trekken uit de gebieden waarvan verwacht wordt dat het die verlaat krachtens het zespuntenakkoord" dat getekend werd door de Georgische president Micheil Saakasjvili en zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev, luidt het in de verklaring. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud