Nederland krijgt op 1 januari Nationale Politie

De Eerste Kamer, de Nederlandse senaat, is dinsdag akkoord gegaan met de invoering van een Nationale Politie. Eerder werd de wet ook al in de Tweede Kamer gestemd.

De nieuwe Nationale Politie zal 10 regionale eenheden, 43 districten en 168 zogeheten basisteams tellen. Een basisteam kan een wijk van een grote stad, meerdere gemeenten of één gemeente omvatten en telt tussen de 60 en 200 voltijdse banen. Op momenten dat een basisteam een tekort aan mankracht heeft, kan het een beroep doen op een flexteam. Elk politiedistrict krijgt een flexteam van minimaal 20 mensen. Hun belangrijkste taak wordt de ondersteuning van de basisteams.

De politievakbonden reageren positief.

Bij cao-onderhandelingen dit voorjaar kwamen de bonden met de regering overeen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen door de reorganisatie. Volgens hen moet er niettemin nog wel veel werk worden verzet om de nieuwe politiewet in de praktijk vorm te geven.

De huidige politieorganisatie kent nog 25 regiokorpsen en het Korps landelijke politiediensten. In 2015 moeten die zijn opgegaan in één landelijk korps. Naast de tien regionale eenheden komt er een landelijke eenheid en een ondersteunende dienst voor bedrijfsvoeringstaken zoals ICT.

De Nationale Politie wordt op 1 januari 2013 ingevoerd. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud