Nederlandse IT-bedrijven snoeien in verloning oudere werknemers

Diverse IT-bedrijven in Nederland vragen duurdere en dus veelal oudere personeelsleden om loon in te leveren. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van bronnen bij Capgemini en Ordina. De vakbonden in Nederland reageren furieus.

De maatregel is dan ook ingrijpend. Bij Capgemini loopt het loonverlies op tot 10 procent. Zo'n 400 werknemers, veelal oudere personeelsleden, zijn getroffen. Bij Ordina zou de impact beperkter zijn. Aanleiding voor de looninlevering, aldus personeelsdirecteur Wouter van Essenberg, is dat de lonen niet meer aansluiten op de marktwaarde.

Capgemini hoopt met deze maatregel een nieuwe ontslagronde te kunnen vermijden. Bestuurder Jeroen Versteeg in de krant: "ik geloof echt dat dit in het belang is van de continuïteit van het bedrijf. Dat ik er niet de populariteitsprijs mee win, dat zij dan maar zo." Het bedrijf kampt met hevige concurrentie vanuit India.

In vakbondskringen wordt alvast woest gereageerd. "Dit is onderdeel van de totaalvernietiging van de oudere werknemer", stelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie. Volgens hem gaat het om een eenzijdige beslissing. "Als vakbond zijn we best bereid mee te denken als er problemen zijn. Maar als er bezuinigd moet worden op de lonen, moeten niet alleen ouderen de dupe worden want zij hebben weinig kans een andere baan te vinden. De managers kunnen ook best wat inleveren".

De vakbond FNV ziet de maatregel als een verkapte ontslagronde. Werknemers bij Capgemini die niet instemmen met het loonverlies, krijgen te horen dat ze dan niet kunnen worden ingezet bij klanten omdat hun project niet genoeg zou opleveren. "Met andere woorden, stem je niet in, dan vlieg je eruit", aldus Bob Bolte van FNV. De idee dat IT-ers heel veel geld verdienen, klopt volgens hem ook niet. Oudere werknemers moeten zich bovendien continu bijscholen.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud