Nederlandse minister Vogelaar treedt af: PvdA-leiding zegde vertrouwen op

De partijleiding van de PvdA heeft het vertrouwen opgezegd in de Nederlandse minister Ella Vogelaar. Dat is de reden dat de bewindsvrouw voor Wonen, Wijken en Integratie opstapt. Dat heeft Vogelaar donderdagavond gezegd in een verklaring op haar terugtreden.

Ze zei zich niet te herkennen in de kritiek van haar partij. Wel gaf ze toe dat de beeldvorming rond haar persoon slecht was. "Ik had deze klus graag afgemaakt", zei ze teleurgesteld.

Het aftreden van de PvdA-minister was al gepland, alleen nu nog niet. De bedoeling was om haar rond dit weekeinde "in redelijke harmonie" haar functie te laten neerleggen. Dat is donderdagavond echter misgelopen. Dat hebben ingewijden in de PvdA donderdag gezegd.

Er zou "een georganiseerd plan" klaarliggen. Een Tweede Kamerlid van de sociaal democraten noemt het vertrek van Vogelaar "heel logisch". De ophef rond het intrekken van het plan om Antilliaanse probleemjongeren apart te registreren was "uiteindelijk de druppel".

De Nederlandse minister-president, Jan Peter Balkenende, heeft met respect kennisgenomen van het besluit van minister Vogelaar om haar ontslag aan te bieden aan de koningin. "Elke minister kan voor de vraag komen te staan of een volwaardig functioneren nog langer mogelijk is. Het onder ogen willen zien van die vraag, vergt moed", aldus Balkenende. (TVP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud