Nederlandse schrijver Gerrit Komrij overleden

De Nederlandse schrijver Gerrit Komrij is onverwacht overleden, op 68-jarige leeftijd. Dat meldt de Nederlandse openbare omroep NOS in de nacht van donderdag op vrijdag. De familie van Komrij zou het nieuws aan de NOS hebben bevestigd.

De doodsoorzaak is nog onbekend. De familie zou later vandaag met een persbericht komen.

Komrij is een oorlogskind: hij werd op 30 maart 1944 geboren tijdens een luchtaanval op Winterswijk. De bevalling gebeurde in het kippenhok.

Komrij studeerde neerlandistiek en algemene en vergelijkende West-Europese literatuurwetenschappen, maar maakte zijn studie nooit af. Hij bleef wel hangen in Amsterdam, waar hij al enige bekendheid had verworven als dichter en romanschrijver. Komrij zal echter vooral herinnerd worden als gevreesd criticus.

Tot zijn bekendste romans behoren het autobiografische "Verwoest Arcadië", "Over de Bergen", "De Klopgeest" en "Hercules". Verder schrijft Komrij onder meer recensies, televisiekritieken en columns voor NRC Handelsblad. Ook voor het Belgische weekblad Humo schrijft hij columns en gedichten. Voor de VPRO verzorgt hij een show over televisie in Nederland. Het woord "treurbuis", verwijzend naar de rommel op tv, komt van hem.

In 1984 gaat hij in Portugal wonen.

Zijn hele leven lang uit Komrij onophoudelijk kritiek op het werk van zijn mede-dichters en schrijvers. Maar ook televisiemakers, architecten, de Scientology Kerk en de Nederlandse koninklijke familie fungeren regelmatig als schietschijf. Ondanks zijn voortdurende kritiek op Nederland, dat hij doorgaans Absurdistan noemt, en zijn inwoners, wordt hij in 2000 toch verkozen tot dichter des vaderlands. (VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud