Advertentie

Nederlandse vleesfraudeur verwerkte mogelijk duizenden paarden

Vleesverwerker Willy Selten uit het Nederlandse Oss, die verdacht wordt van vleesfraude, heeft mogelijk duizenden paarden door zijn vlees verwerkt. Dat zei inspecteur-generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) vrijdag in het televisieprogramma 'Nieuwsuur'.

In een vijfde van alle stalen die in het bedrijf zijn genomen, werd paard aangetroffen, aldus Paul. "Wij sluiten zeker niet uit dat het om duizenden paarden gaat", voegde hij eraan toe.

De opsporingsdienst van de NVWA viel het bedrijf op 15 februari binnen omdat het vermoeden bestond dat er paardenvlees werd gemengd met rundvlees en als puur rundvlees werd verkocht. Ongeveer 50 miljoen kilo vlees van Selten moet uit voorzorg van de markt worden gehaald.

Het is niet bekend waar het vlees vandaan komt. De NVWA weet niet of het vlees gekeurd is, of er resten van medicijnen inzitten of dat er zieke dieren zijn geslacht, aldus Paul.

Willy Selten zegt dat al zijn vlees is gecontroleerd en goedgekeurd. Hij spant een kort geding aan om de terugroepactie van het vlees drastisch te beperken. Het bedrijf noemt de beslissing van de NVWA "te gek voor woorden" en zegt dat de actie veel meer onrust veroorzaakt dan is gerechtvaardigd. Zijn juridische adviseur Frank Peters ontkende in het televisieprogramma Pauw & Witteman dat er op grote schaal rund- met paardenvlees werd vermengd. Volgens hem is recent bij een partij een vergissing gemaakt. "Willy Selten heeft een onberispelijke staat van dienst", aldus Peters. Zijn baas is er geestelijk slecht aan toe, klonk het nog.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud