Netanyahu minimaliseert ruzie met de Verenigde Staten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de ruzie met de Verenigde Staten over de bouw van wooneenheden in het Arabische oostelijke deel van Jeruzalem zondag geminimaliseerd. "Ik adviseer iedereen niet te overdrijven en eerst wat te kalmeren", zei Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetszitting.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton had vrijdag in een telefoongesprek met Netanyahu de koloniseringsplannen van Israël in de wijk Ramat Schlomo scherp veroordeeld. Buitenlandse Zaken in Washington had bovendien de Israëlische ambassadeur op het matje geroepen. Netanyahu voerde over het onderwerp ook telefoongesprekken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, aldus de Israëlische radio zondag.

"Er heeft zich een betreurenswaardig incident voorgedaan, dat in alle onschuld is gebeurd", zei Netanyahu over de aankondiging van de bouw van 1.600 nieuwe appartementen in Oost-Jeruzalem tijdens het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in Israël. Biden voelde zich daardoor gebruuskeerd en veroordeelde de plannen uitvoerig.

Netanyahu zei aan zijn ministers dat hij een team de opdracht heeft gegeven het incident te onderzoeken om dergelijke voorvallen in de toekomst te verhinderen. "Israël en de VS hebben gezamenlijke belangen en we zullen conform die gemeenschappelijke belangen handelen die voor Israël van essentieel belang zijn", zei Netanyahu.

De nieuwe koloniseringsplannen brengen de geplande hervatting van indirecte vredesgesprekken in het Midden-Oosten in gevaar. De Amerikaanse Midden-Oostenrapporteur George Mitchell wordt komende week opnieuw in de regio verwacht. Het is onduidelijk of de gesprekken tussen Israël en de Palestijnen dan hervat zullen worden. (EYI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud