Nieuw onderzoek naar zaak Natascha Kampusch

Zes jaar nadat de Oostenrijkse Natascha Kampusch (24) aan haar ontvoerder wist te ontsnappen, wordt de zaak opnieuw onderzocht. Een werkgroep met veertien leden en een zevenkoppige stuurgroep nemen de komende maanden de onderzoeksdaden van de politie en het parket onder de loep. De Oostenrijkse overheid heeft daartoe vrijdag de opdracht gegeven.

Eind juni was een commissie in het Oostenrijks parlement tot de conclusie gekomen dat de zaak opnieuw onderzocht moest worden. Volgens de commissie werden er ernstige fouten gemaakt tijdens het onderzoek. Zo werden belangrijkste pistes onvoldoende uitgespit.

De toen tienjarige Natascha Kampusch werd op 2 maart 1998 op weg naar school ontvoerd. Zij werd acht en een half jaar door haar ontvoerder vastgehouden in een kleine cel in diens woning in Strasshof nabij Wenen. Op 23 augustus 2006 wist zij te ontsnappen. Haar ontvoerder, Wolfgang Priklopil, pleegde diezelfde dag zelfmoord. De daaropvolgende jaren werden geregeld complottheorieën de wereld in gestuurd, die melding maakten van een helper of vertrouweling van de ontvoerder.

Voor het nieuwe onderzoek zullen onder meer experts in oude dossiers van de Duitse federale recherche (Bundeskriminalamt) en de Amerikaanse FBI worden gehoord. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud