Nieuwe aangifte tegen Jorge Zorreguieta, vader van Máxima

Er wordt opnieuw aangifte gedaan tegen Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima. Journalist Arnold Karskens en advocate Liesbeth Zegveld zeggen nieuw bewijs te hebben dat Zorreguieta wist van verdwijningen en martelingen tijdens het militaire bewind in Argentinië in de jaren 70 en 80. Ze willen dat het Nederlandse Openbaar Ministerie een nieuw onderzoek begint.

Dat hebben Karskens en Zegveld woensdagavond gezegd in het programma Pauw en Witteman. Zegveld liet weten donderdag aangifte te zullen doen.

Twee eerdere onderzoeken naar Zorreguieta liepen op niets uit. In 2001 mocht Nederland nog geen onderzoek doen naar mogelijke misdaden tegen de menselijkheid in andere landen. In 2011 mocht dat wel, maar vond het OM niet genoeg bewijs. Dat verzoek werd daarom ongegrond verklaard.

Jorge Zorreguieta was onderminister en minister van Landbouw in het militaire regime van Argentinië. Tijdens de dictatuur verdwenen duizenden oppositieleden. Velen bleken vermoord. Zorreguieta heeft altijd volgehouden dat hij daar niets van wist.

De rol van Zorreguieta binnen het bewind leidt al langer tot discussie. Hij zal daarom niet aanwezig zijn bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander als koning op 30 april. In 2002 was hij ook afwezig bij het huwelijk van het prinselijk paar. (GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud