Nieuwe Nederlandse informateur Tjeenk Willink aan de slag

In Nederland begint informateur Herman Tjeenk Willink maandagochtend aan zijn eerste gesprekken om een nieuwe regering te vormen. De vicepresident van de Raad van State zal verder gaan waar zijn voorganger Uri Rosenthal is gebleven.

Tjeenk Willink werd zaterdag aangewezen door koningin Beatrix, nadat Rosenthal vrijdag zijn eindverslag had ingeleverd. Die adviseerde twee informateurs, van VVD- en PvdA-huize, om te kijken naar een kabinet uit het brede midden, bestaande uit de rechtsliberale VVD, de sociaaldemocratische PvdA, het christendemocratische CDA, het linksliberale D66 en GroenLinks. Maar de koningin benoemde Tjeenk Willink voor een tussenfase, omdat ze geen politieke keuze wilde maken.

Volgens de openbare omroep NOS is Tjeenk Willink een vertrouweling van Beatrix. Hij is lid van de PvdA maar wordt geacht boven de partijen te staan.

Tjeenk Willink praat maandag eerst met Rosenthal. Daarna ontvangt hij achtereenvolgens de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks. (MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud