Advertentie

Nieuwe NSA-presentatie bevestigen beschuldigingen tegen geheime dienst

De Britse krant The Guardian heeft opnieuw NSA-documenten gepubliceerd, waarin duidelijk wordt dat de Amerikaanse geheime dienst wereldwijd praktisch onbegrensde toegang heeft tot de internetdata van de mensen. De voormalige NSA-medewerker Edward Snowden had begin juni in zijn eerste interview al beweerd dat hij ook de Amerikaanse president kon bespieden, indien hij zijn e-mailadres had. Dat is door Amerikaanse officials ontkend.

De in Brazilië wonende journalist Glenn Greenwald, met wie Snowden samenwerkt, publiceerde vandaag in de online-uitgave van de The Guardian een presentatie uit 2008 van het programma XKeyscore. Medewerkers van de geheime dienst kunnen naar verluidt in "enorme databanken" van de NSA naar namen, e-mailadressen, telefoonnummers en trefwoorden zoeken. Voor de persoonlijke aanvragen hadden ze geen bijzondere toestemming van een rechter of een andere NSA-medewerker nodig, schrijft The Guardian. Ook de observatie van de internetactiviteit van personen in "real time" is met XKeyscore mogelijk.

De presentatie is net zoals vorige publicaties afkomstig uit het bestand van Snowden. Deze keer zette The Guardian de volledige documenten op het net. Enkele pagina's werden zwart gemaakt, omdat ze details over concreet materiaal van de geheime dienst bevatten, die men niet wilde verraden.

Volgens een andere presentatie kan de geheime dienst terecht "op bijna alles wat een typische internetgebruiker doet": e-mails, zoekopdrachten en data van miljoenen mensen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud