Nieuwe oppositiepartij in Zuid-Afrika

Mamamphela Ramphele (65), een bekende anti-apartheidsactiviste, heeft zaterdag een nieuwe oppositiepartij in Zuid-Afrika voorgesteld om het ANC, dat al 19 jaar de macht is, uit te dagen. Ze krijgt de steun van de anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu.

De formele lancering van de partij "Agang South Africa" (wat "Zuid-Afrika opbouwen" betekent) in Pretoria werd bijgewoond door honderden sympathisanten.

"Er is een wanhopige nood aan verandering in het land", zei Ramphele, in een toespraak die de vorm had van een requisitoir tegen het presidentschap van Jacob Zuma.

Ramphele, voormalig directeur-generaal bij de Wereldbank en arts, riep de Zuid-Afrikanen op haar partij te steunen tegen het ANC bij de verkiezingen in 2014.

"Deze regering is onze economie en onze samenleving kapot aan het maken. De corruptie en de cultuur van de ongestraftheid hebben zich doorheen de regering en de maatschappij verspreid: het stelen van handboeken voor schoolkinderen, het stelen van geneesmiddelen voor aidspatiƫnten, het stelen van duizenden jobs en miljarden rand (de Zuid-Afrikaanse munt, nvdr.) aan investeringen", luidde het.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud