Nieuwe ziektes bedreigen Europa door klimaatverandering

Door de klimaatverandering en de opwarming van de aarde dreigen in Europa nieuwe ziektes op te duiken. Dat heeft Roberto Bertollini, leider van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), donderdag gezegd op een klimaatconferentie in Rome.

Zo raakten in de Italiaanse regio Emilia Romagna onlangs zeker 160 mensen besmet met het chikungunya-virus. Dat virus wordt overgedragen door de beet van een tijgermug en leidt twee tot drie dagen na de beet tot hoge koorts en uitputting. De tijgermug gedijt nu ook in Europa, omdat ze hier een gunstiger klimaat gevonden heeft.

Zo'n honderd experts buigen zich nog tot donderdagavond over de klimaatverandering en de milieuvervuiling in Italië. En de toestand is voor het Apennijnse schiereiland bepaald onrustwekkend. Klimaatsonderzoeker Vincenzo Ferrara onderstreepte dat de gemiddelde temperatuur in Italië de voorbije honderd jaar met 2,8 graden is gestegen. Dat is vier keer zo snel als in de rest van de wereld. De neerslag is de voorbije eeuw dan weer met vijf procent verminderd. Vooral Midden- en Zuid-Italië zijn zwaar getroffen. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud