Nigeria geeft Shell boete van 5 miljard dollar voor verontreiniging

Nigeria heeft Shell een "administratieve boete" van 5 miljard dollar opgelegd voor een olielek in december 2011 op een offshore-installatie van de Brits-Nederlandse groep, zo is uit eensluidende bronnen vernomen.

De oliegroep preciseerde dat ze de legitimiteit aanvocht van de boete, die opgelegd werd door het regeringsagentschap voor risico's op olievervuiling (NOSDRA). De groep kan de boete ook aanvechten voor de rechtbanken.

Shell moest in december vorig jaar zijn activiteiten op het olieveld Bonga een tiental dagen stopzetten, nadat per ongeluk zowat 40.000 vaten in de Atlantische Oceaan waren gestroomd door een lek in een leiding tussen het productieschip en een tanker.

Shell had vijf vaartuigen en twee vliegtuigen ingezet om de olievlek op te ruimen. De Nigeriaanse milieuorganisatie Environmental Rights Action verzekerde echter dat de vervuiling eind december de kusten bereikt had. Volgens de Nigeriaanse autoriteiten was het lek in Bonga het ergste dat zich in Nigeria voordeed sinds 1998. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud