Nkunda wil onderhandelen met regering in Kinshasa

De Congolese rebellenleider Laurent Nkunda heeft vanuit zijn bolwerk Kichanga, in het oosten van Congo, gezegd dat hij rechtstreekse onderhandelingen wil met de regering in Kinshasa. Hij dreigde ermee in het tegengestelde geval het bewind "van de macht te verdrijven".

"Wij willen rechtstreekse onderhandelingen met de regering (in Kinshasa). Ik wacht op een antwoord. Het is hun (vrije) keuze onderhandelingen met ons af te wijzen. Maar wij zullen hen ertoe brengen deze onderhandelingen te voeren, anders zullen wij (ervoor zorgen) dat zij de macht afstaan", zei de afvallige tutsi-generaal zondagmiddag in een gesprek met journalisten.

Hij stond de pers in militaire outfit te woord in zijn bolwerk Kichanga, een afgelegen gebied in de noordelijke Kivu dat telefonisch niet te bereiken is en dat zich op ongeveer 80 km ten noordwesten van de provinciehoofdstad Goma bevindt.

"Indien er niets gebeurt, zullen wij deze regering dwingen afstand te doen van de macht. Wij staan reeds bij Goma. Mijn geïnfiltreerde troepen waren (woensdag) op de luchthaven van Goma. Ik heb hen gezegd te stoppen want ik heb het lijden gezien van mijn broeders in Goma", aldus Nkunda die eraan toevoegde dat het regeringsleger gevlucht is voor gevechten. (SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud