Nog meer arrestaties na manifestaties tegen regering in Iran

In Iran zijn dinsdag na de grote antiregeringsmanifestaties bij de viering van Asjoera nog meer tegenstanders van het regime opgepakt. Woensdag organiseert het regime een nationale tegenmanifestatie.

Hoewel meerdere hooggeplaatsten binnen het regime maandag vroegen om gerechtelijke sancties voor de oppositieleiders, stelde parlementsvoorzitter Ali Larijani dinsdag dat een onderscheid gemaakt moet worden tussen "de contrarevolutionairen" die zondag in Iran manifesteerden, en de hervormingsgezinde oppositie binnen het regime.

Tegelijkertijd arresteerden de autoriteiten wel opnieuw tegenstanders van president Mahmud Ahmadinejad, vooral journalisten en mensenrechtenactivisten. Ook de zus van Shirin Ebadi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede, en Sjapoer Kazemi, de schoonbroer van oppositieleider Mir Hossein Mousavi, werden opgepakt.

Maandag arresteerde de politie al een 15-tal journalisten, mensenrechtenverdedigers en naasten van de belangrijkste oppositiefiguren.

Het onderscheid dat de parlementsvoorzitter maakt, vormt een breuk met het discours van het regime, dat de voorbije weken de beschuldigingen tegen oppositieleiders vermeerderde. De autoriteiten noemde hen "de leiders van de samenzwering" die de Islamitische Republiek willen omverwerpen.

Bij de massabetogingen zondag in Iran vielen acht doden. President Ahmadinejad verklaarde dinsdag overigens dat die antiregeringsmanifestaties beantwoorden aan "een scenario geschreven door de zionisten en de Amerikanen".

(DES)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud