Nog meer bewijzen dat Blackwater niet werd beschoten

Uit een nieuw onderzoeksrapport uit de Iraakse hoofdstad Bagdad blijkt dat er meer bewijzen zijn dat vorige maand het vuur niet werd geopend op de Amerikaanse beveiligingsfirma Blackwater, voordat die kogels afvuurde waarbij verschillende Irakezen om het leven kwamen. Dat heeft de Amerikaanse krant New York Times zaterdag bericht.

Bij het incident in Bagdad zijn volgens het onderzoek zeventien omstanders gedood door kogels van Blackwater. De schietpartij veroorzaakte ophef in zowel Irak, als bij de Amerikaanse autoriteiten. Momenteel onderzoekt ook het Amerikaanse Congres de affaire.

Het nieuws dat de New York Times brengt is het verhaal van drie Koerden die banden hebben met een politieke partij en het schietincident vanop het dak van het kantoorgebouw aanschouwd hadden. Ze vertelden de krant dat ze geen vijandelijk vuur in de richting van de Amerikaanse beveiligingsfirma hadden opgemerkt, hetgeen het verhaal van Blackwater tegenspreekt. Een van de ooggetuigen had het zelfs over een "bloedbad".

Vrijdag pakte een andere Amerikaanse krant, The Washington Post, uit met forensisch onderzoek waaruit blijkt dat de kogels die bij de schietpartij werden gebruikt, enkel gehanteerd worden door veiligheidsdiensten en Amerikaanse soldaten. (SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud