Noorwegen herdenkt zondag aanslagen van jaar geleden

In Noorwegen worden zondag de 77 doden herdacht die een jaar geleden omkwamen bij twee aanslagen in Oslo en op het eiland Utoya. In heel het land vinden herdenkingsbijeenkomsten plaats.

Zo worden in Oslo na een kranslegging en een herdenkingsdienst zondagavond honderdduizenden mensen verwacht voor een herdenkingsconcert op het Stadhuisplein. Op het eilandje Utoya komen overlevenden van het drama en nabestaanden van de slachtoffers in besloten kring samen.

De aanslagen van 22 juli 2011 waren het werk van de extreemrechtse Anders Breivik. Hij liet in de regeringswijk in Oslo een autobom ontploffen en richtte vervolgens een bloedbad aan op het eiland Utoya, waar op dat moment net een jongerenkamp aan de gang was.

Op 24 augustus doet de Noorse rechtbank een uitspraak in de zaak-Breivik. De 33-jarige Breivik kan tot levenslang worden opgesloten in een psychiatrische instelling als hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. In het andere geval riskeert hij een maximale gevangenisstraf van 21 jaar, die wel kan worden verlengd zolang hij een gevaar vormt voor de samenleving. (Sindre Thoresen Lonnes)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud