Advertentie

Obama benoemt vrouwelijke manager tot minister van Binnenlandse Zaken

Ongewone zet van de Amerikaanse president Barack Obama. In plaats van een carrièrepoliticus benoemde hij een vrouwelijke ondernemer -en bekende natuurbeschermster- als minister van Binnenlandse Zaken. Sally Jewell is de eerste nieuwe vrouw in zijn kabinet sinds zijn herverkiezing.

Obama heeft een succesvolle zakenvrouw als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken benoemd. Sally Jewell zal het ambt overnemen van Ken Salazar, die onlangs zijn aftreden uit de regering had aangekondigd. Dat zei Obama woensdag in Washington.

De 57-jarige vrouw was tot nog toe voorzitster van de bestuursraad van de Amerikaanse handelsketen REI, die gespecialiseerd is in uitrusting voor sportliefhebbers. Minister van Binnenlandse Veiligheid blijft Janet Napolitano, en minister van Gezondheidszorg Kathleen Sebelius. Jewell moet nog door de Senaat bekrachtigd worden.

Obama prees Jewell, die als driejarige met haar familie uit Groot-Brittannië in de VS arriveerde, als "experte voor energie- en klimaatkwesties". Ze weet dat milieubescherming en het behoud van goede arbeidsplaatsen niet tegenstrijdig zijn met elkaar. Na acht jaar als manager van een bedrijf met een miljardenomzet, die zichzelf ook voor het natuurbehoud inzet, is ze voor de functie uitstekend gekwalificeerd.

Tegelijkertijd loofde de president de inspanningen van Salazar op Binnenlandse Zaken. Onder de 57-jarige politicus is het gebruik van hernieuwbare energie in de VS verdubbeld. Bovendien heeft Salazar zeven nieuwe natuurparken en tien nieuwe dierenbeschermingsgebieden opgericht, aldus Obama. Met zijn "voortreffelijk werk" heeft de aftredende minister een nieuw tijdperk voor natuurbescherming in de VS ingeluid. Tot de opdrachten van de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken behoren ook het energie- en natuurbeschermingsbeleid. (MANDEL NGAN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud