Advertentie

Obama herdenkt strijd tegen nazi-regime

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag in Frankrijk de Amerikaanse soldaten herdacht, die bij de landing van de geallieerden op 6 juni 1944 in Normandië gesneuveld zijn. Vijfenzestig jaar na D-Day nam hij samen met zijn Franse collega Nicolas Sarkozy en de premiers van Groot-Brittannië en Canada deel aan een herdenkingsplechtigheid op het Amerikaans militair kerkhof in Colleville-sur-Mer.

Ook prins Charles, de Amerikaanse acteur Tom Hanks en regisseur Steven Spielberg behoorden net zoals vele veteranen tot de genodigden. Obama wees in zijn toespraak op het soldatenkerkhof op het belang van de strijd tegen het "boosaardig" nazi-regime. Hij zei dat de veteranen eraan herinneren dat de toekomst niet door puur toeval of door omstandigheden vorm wordt gegeven. "Onze geschiedenis was steeds het resultaat van beslissingen en handelingen, die door iedere man en vrouw werden getroffen".

De Britse premier Gordon Brown zei: "Deze dag markeert de triomf van het goede over het kwade, van de waarheid boven de leugen, van de zege van het menselijk fatsoen over de haat van de holocaust." Sarkozy herinnerde aan de vele duizenden slachtoffers.

Voor Obama was de herdenkingsplechtigheid in Normandië de laatste officiële etappe van zijn Europareis, die hem vrijdag voor een dag in Duitsland bracht. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud