Obama scoorde vooral bij stedelijke kiezers

Bij zijn herverkiezing heeft de Amerikaanse president Barack Obama duidelijk stemmen gewonnen bij mensen van Aziatische afkomst, maar ook verloren bij de jongste kiezers. Vooral de stedelijke kiezers zien Obama graag een tweede termijn uitzitten.

Volgens een peiling van de Washington Post stemde gisteren 74 procent van de kiezers van Aziatische afkomst voor de zittende president, waar dat vier jaar geleden 62 procent was.

Hij verloor echter zes procentpunt bij de kiezers onder de dertig jaar. Niettemin stemde nog 60 procent van hen voor de Democraat.

Net als in 2008 haalde Obama het duidelijk meer bij de vrouwen dan bij de mannen, bleek uit een peiling van CNN. Van de mannen stemde slechts 45 procent voor de president en 52 voor zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney. Bij de vrouwen lag Obama met 55 procent elf procentpunt voor. Maar bij blanke vrouwen lag Romney meer in de gunst: 66 tegen 42 procent.

Bij moeders en vaders is de verhouding nog duidelijker: bij de mama's was de gunst voor Obama 56 tegen 43, bij de papa's verloor hij met 45 tegen 53.

Nog volgens CNN stemde in de landelijke gebieden 39 procent voor Obama en 59 procent voor Romney. In voorsteden was de verhouding 48 tegen 50. Wel scoorde de president bij stedelijke kiezers.

Blanken maakten 72 procent van het electoraat uit. Obama kreeg 39 procent van het stemmen en vijf procentpunt minder dan in 2008. Romney kreeg 59 procent van de blanke stemmen.

Bij de Latino's koos 71 procent voor Obama en 27 procent voor Romney. (MLADEN ANTONOV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud