Obama vindt steun voor conjunctuur belangrijker dan schuldenafbouw

De toekomstige Amerikaanse president Barack Obama wil wegens de massale economische problemen in zijn land het doel van een begroting in evenwicht uitstellen en in de plaats daarvan de conjunctuur aanzwengelen.

"Het is een eensluidende mening dat we alles moeten doen wat mogelijk is om de economie weer op gang te brengen, dat we nu geld moeten uitgeven om de economie te stimuleren", zei Obama zondagavond in zijn eerste grote televisie-interview na zijn verkiezingsoverwinning.

Dat in aanmerking genomen, moeten we ons niet bekommeren om het begrotingstekort volgend jaar of in 2010, zei de 47-jarige Democraat in een gesprek met de televisiezender CBS.

Hij kondigde ook een "duidelijk programma" aan voor bedreigde huiseigenaars. Obama sprak zich eveneens opnieuw uit voor steun aan de noodlijdende automobielsector.

Obama loofde in het interview het werk van de minister van Financiën, Henry Paulson, die onvermoeibaar onder moeilijke omstandigheden bezig is. Paulson zal evenwel de eerste zijn die zal toegeven dat waarschijnlijk niet alle tot nog toe genomen maatregelen tot een stabilisering van de financiële markt "hebben geleid, zoals hij gehoopt had", zei Obama. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud