Obama waarschuwt voor "tweede ramp" in Haïti, incidenten in Haïti

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag gezegd dat de situatie in Haïti nog altijd "verschrikkelijk" is en waarschuwde voor "een tweede ramp" na de aardbeving van 12 januari die aan meer dan 220.000 mensen het leven kostte.

"De situatie op het terrein blijft verschrikkelijk en iedereen moet er zich goed van bewust zijn dat de crisis nog niet voorbij is", aldus de Amerikaanse president tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Haïtiaanse collega René Préval in de tuinen van het Witte Huis.

Volgens Obama is er een "nijpende nood" aan humanitaire hulp in Haïti. "De uitdaging bestaat er nu in een tweede ramp te voorkomen", zei hij, daarmee verwijzend naar het aankomende regenseizoen dat voor modderstromen en epidemieën dreigt te zorgen.

De Haïtiaanse president van zijn kant hield eraan "het Amerikaanse volk, het Congres en president Obama te bedanken" voor de verleende hulp. Hij bracht ook hulde aan de Amerikaanse slachtoffers van de aardbeving.

Intussen maakt het Franse persagentschap AFP melding van incidenten in Haïti tussen slachtoffers van de aardbeving en de politie. Volgens een journalist ter plaatse zouden tientallen mensen, naar aanleiding van een manifestatie om voedselhulp te eisen, hebben geprobeerd om een weg in de buurt van de regeringszetel te blokkeren. De manifestanten beschuldigen de politie ervan een vrachtwagen met voedselhulp voor de gezinnen niet doorgelaten te hebben. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud