Obama wil niet meer naar de Maan

De Amerikaanse president Barack Obama wil afstappen van het plan van zijn voorganger George W. Bush om terug naar de Maan te gaan, zo hebben Amerikaanse media gemeld. In de begroting 2011 zijn geen middelen voorzien voor de voortzetting van het Constellation-programma ter ontwikkeling van Ares-raketten voor bemande vluchten naar de Maan en later naar Mars.

Op gezag van regeringsambtenaren meldden media dat de NASA geen slachtoffer wordt van de bezuinigingen die het Democratische staatshoofd wil doorvoeren. De komende vijf jaar krijgt het Amerikaanse ruimtevaartbureau zelfs 6 miljard dollar meer. Maar niet meer voor (bemande) reizen naar de Maan of Mars, zoals Bush had verordend na het dodelijke ongeluk met de spaceshuttle Columbia vandaag/maandag net 7 jaar geleden. De NASA zal private bedrijven moeten bijspringen om ruimtetuigen te ontwikkelen die in lage banen rondom de Aarde zullen wentelen en die astronauten naar en van het Internationaal Ruimtestation ISS moeten brengen.

Zondag vertrekt op Cape Canaveral de vijfde laatste shuttle. Voordat de VS over een nieuw bemand lanceersysteem beschikken, zullen zij voor transport naar en van het ISS afhankelijk zijn van de Russische Sojoez. Volgens de begroting wordt het ISS ook vijf jaar langer geëxploiteerd, met name tot 2010.

Obama sluit langeduurmissies verder dan de Aardbaan echter niet uit. Zo wordt aan nieuwe technologie gewerkt die op een dag exploratie door de mens van asteroïden en het binnenste deel van het zonnestelsel moet mogelijk maken.

De door Bush gewilde Maanbasis als springplank naar Mars is eveneens van de baan.

(LVK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud