Obama won 50,3 en Romney 48,1 procent van de stemmen

President Barack Obama heeft dinsdag bij de presidentsverkiezingen landelijk 50,3 procent van de stemmen gehaald tegen 48,1 procent voor Mitt Romney, zo luidt het uitslagenbord van de gezaghebbende website Realclearpolitics.com woensdag omstreeks 14.15 uur Belgische tijd.

Naar het Electoral College vertaald, heeft Obama 303 kiesmannen/vrouwen achter zich en Romney 206. Obama zit dus ruim boven het minimum van 270 stemmen die nodig zijn in dat orgaan dat formeel de president aanduidt.

De website zegt dat Democraten in de Senaat twee zetels bijwinnen en op 53 stuks komen. De Republikeinen verliezen er twee om op 45 terug te vallen. RealClearPolitics gaf nog geen uitslag voor Montana en North Dakota.

In het Huis van Afgevaardigden hebben de Republikeinen voorlopig 233 zetels, de Democraten 191 mandaten. Zetels voor Arizona, Californië, (alweer) Florida, Michigan, North Carolina en Utah zijn nog onbeslist.

In de strijd om het gouverneurschap wint de partij van Obama een zetel en verliest de Grand Ole Party er één. Het resultaat voor Montana en Maine nog niet gekend, komen de Republikeinen dan op 30 gouverneurszetels en de Democraten op tien. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud