Obama zet zich in voor betere wapencontrole, Romney zegt nee tegen nieuwe wetten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zich na de schietpartij in een bioscoop met twaalf doden voor een betere controle bij de verkoop van wapens uitgesproken. Hij gaat ervan uit dat vele wapenbezitters het met hem eens zijn dat een halfautomatisch geweer in de hand van een soldaat thuishoort en niet in dat van een misdadiger. Obama hield woensdagavond een toespraak tijdens een bijeenkomst in New Orleans (Louisiana).

De meeste wapenbezitters zullen wel inzien dat alles moet gedaan worden om te voorkomen dat wapens in handen van misdadigers terechtkomen, zei Obama. Ook geestelijk verwarde mensen zouden niet zo makkelijk aan wapens mogen kunnen komen.

Hij werkt verder met leden van beide partijen, religieuze groepen en maatschappelijke organisaties om tot een consensus over de vermindering van het geweld te komen. Dat heeft niet enkel met wapengeweld te maken. Geweld komt voor in grote steden en de kleinste dorpjes, zei Obama. Het doodt Amerikanen van elke leeftijd en verschillende afkomst.

De Republikein Mitt Romney zei woensdag dat de VS geen nieuwe wapenwetten nodig heeft, die zouden de schietpartij in Colorado toch niet hebben kunnen voorkomen. "We kunnen soms hopen dat enkel de wet veranderen alle slechte zaken doet verdwijnen", zei Romney in een interview met NBC. "En dat is niet zo. De inborst van het Amerikaanse volk veranderen zou wel eens essentieel kunnen zijn om het lot van het Amerikaanse volk te verbeteren. Ik denk niet dat Amerika nieuwe wapenwetten nodig heeft. Veel van wat deze jongeman heeft gedaan was duidelijk tegen de wet, maar het feit dat het tegen de wet was kon niet voorkomen dat het toch gebeurde."

De 24-jarige James Holmes bracht bij een première van een Batmanfilm in Colorado twaalf mensen om het leven. Bij de overval in de bioscoop zou hij met een halfautomatisch geweer, een schrootgeweer en twee Glockpistolen rondom zich gevuurd hebben. (SAUL LOEB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud