Oekraïne: stembureaus open voor parlementsverkiezingen

Zondag zijn in Oekraïne om 7.00 uur plaatselijke tijd (4 uur GMT) de stembureaus opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Het land hoopt op een terugkeer naar stabiliteit na verschillende crisissen die de pro-Westerse president Viktor Joesjtsjenko verzwakt hebben.

Het is de tweede keer in anderhalf jaar dat in Oekraïne, met 47 miljoen inwoners een van de grootste landen van Europa, parlementsverkiezingen georganiseerd worden. Het staatshoofd Joesjtsjenko gaat er de confrontatie aan met zijn gezworen vijand, de pro-Russische premier Viktor Janoekovitsj.

Door het onvermogen van Joesjtsjenko om zijn beloofde hervormingen te realiseren zijn veel Oekraïners ontgoocheld in hem en heeft zijn populariteit een flinke deuk gekregen. Viktor Janoekovitsj, die na massale verkiezingsfraude bij de presidentsverkiezingen door de Oranje Revolutie omvergeblazen werd, is sterker teruggekeerd. Zijn partij haalde immers de overwinning binnen bij de parlementsverkiezingen van maart 2006.

De pro-Westerse president meldde eerder dat hij voorstander is van een coalitie met zijn voormalige bondgenote bij de Oranje Revolutie, Joelia Timosjenko, als hun beide partijen zegevieren. (VOC)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud