Oekraïne wijst kritiek van Merkel terug: "Geen dictatuur"

De kritiek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de affaire rond de opgesloten ex-regeringsleidster Joelia Timosjenko draagt niet bij tot een goede verstandhouding tussen Oekraïne enerzijds en Duitsland en de Europese Unie anderzijds. Dat zei de Oekraïense premier Mykola Azarov in een interview.

De voormalige Sovjetrepubliek is geen dictatuur, en er bestaat geen politieke repressie, benadrukte hij. "De democratische partijen zijn helemaal vrij; enkele zijn in het parlement vertegenwoordigd, enkele niet. En er is vrijheid van meningsuiting."

Voor het eerst sloot Azarov een overbrenging van de zieke Timosjenko naar het buitenland niet uit. "Als de belangrijkste medische organen zeggen dat een passende behandeling in Oekraïne niet mogelijk is, kan het bestuur zo'n behandeling ook buiten eigen land toestaan", zei de regeringsleider van de ex-Sovjetrepubliek. Daartoe is echter een wetswijziging nodig.

Timosjenko wordt momenteel door een Berlijnse neuroloog in de stad Charkov behandeld. Duitsland en ook Rusland hebben een medische behandeling in een van hun ziekenhuizen aangeboden. (WOJTEK RADWANSKI)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud