Olmert gelooft niet in akkoord over Jeruzalem voor eind 2008

De Israëlische eerste minister Ehud Olmert zegt dat er geen kans bestaat dat er "tegen het einde van het jaar" met de Palestijnen een akkoord kan worden bereikt dat de kwestie-Jeruzalem regelt. Olmert deed die uitspraak voor een commissie in het Israëlische parlement, de Knesset. Een regeringsbron kwam met het nieuws naar buiten.

"Ik geloof niet dat we tegen het einde van dit jaar tot een akkoord kunnen komen waarin ook Jeruzalem opgenomen is", zei Olmert achter gesloten deuren voor de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie.

Het is de eerste keer dat Olmert zo duidelijk zegt dat zo'n akkoord dit jaar niet meer te realiseren is. De Palestijnen eisen een oplossing voor Oost-Jeruzalem, dat zij als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat zien, maar dat al sinds 1967 door Israël wordt geannexeerd. De Israëli's beschouwen Jeruzalem als de ondeelbare hoofdstad van hun land.

"Er is geen enkele concrete mogelijkheid om vandaag tot een globaal akkoord over de kwestie-Jeruzalem te komen. Maar we hebben de intentie een werkwijze op te stellen waarmee we dit dossier gedurende een veel langere periode kunnen behandelen, tot wanneer we een akkoord bereiken", verklaarde Olmert. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud