Olmert trekt zich terug als premier van Israël

De Israëlische premier Ehud Olmert heeft zijn politieke terugtrekking aangekondigd. Hij neemt niet deel aan de voorverkiezingen binnen zijn partij Kadima op 17 september en na die verkiezing van de partijvoorzitter zal hij ook zijn functie als eerste minister neerleggen. Daarmee wil hij voor zijn opvolger de vorming van een nieuwe regering mogelijk maken, zei Olmert woensdag aan de pers in Jeruzalem.

Als reden voor zijn beslissing noemde hij de "onophoudelijke aanvallen op mijn persoon". Olmert wordt er onder meer van verdacht de afgelopen 15 jaar ongeveer 150.000 dollar aangenomen te hebben van de Amerikaanse fondsenwerver Morris Mosche Talansky. Tegen de regeringsleider, die sinds 2006 aan de macht is, loopt ook een onderzoek wegens gesjoemel op grote schaal met onkostennota's.

Olmert verklaarde opnieuw onschuldig te zijn. "Ik heb omvattende en bevredigende antwoorden op alle beschuldigingen", zei Olmert, die zichtbaar zijn zelfbeheersing trachtte te herwinnen. Kadima had dinsdag 17 september als datum voor de interne partijverkiezingen naar voor geschoven. Als er een tweede ronde nodig is, zal die op 24 september gehouden worden. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud