Onderzoek naar scheepsramp van Costa Concordia loopt vast

Het verzamelen van bewijzen voor de scheepsramp van de Costa Concordia ruim een half jaar geleden, is vastgelopen. De voorbereidingen op een proces stokken, omdat de experts meer tijd nodig hebben om bijvoorbeeld de gegevens van de zwarte doos van het schip te analyseren.

De tweede termijn om bewijslast te verzamelen na de schipbreuk van 13 januari voor het eiland Giglio, werd daarom zaterdag in Grosseto onmiddellijk uitgesteld met bijna drie maanden. Als nieuwe termijn legde de onderzoeksrechter Valeria Montesarchio 15 oktober vast, aldus het persagentschap Ansa. Hoofdaanklager Francesco Verusio heeft het verwachte uitstel met maanden betreurd. "We wilden deze voorbereidingsronde liefst zo snel mogelijk afsluiten".

Begin juli had de Milanese krant Corriere della Sera bericht dat de informatiedrager van het Italiaanse cruiseschip op het ogenblik van de schipbreuk niet werkte. De rederij betwist evenwel een storing. Bij het kapseizen van het schip van de rederij Costa Crociere zijn 32 mensen omgekomen. Twee lijken zijn nog steeds niet gevonden.

Tegen in totaal negen officieren van het schip en vertegenwoordigers van de rederij is een gerechtelijk onderzoek ingesteld. Kapitein Francesco Schettino en de rederij beschuldigen elkaar ervan voor de ramp verantwoordelijk te zijn.

Het cruiseschip was het eiland te dicht genaderd, had een rots geramd en was met 4.200 passagiers en bemanningsleden aan boord gekapseisd. (VINCENZO PINTO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud