Onweders in China eisen minstens 40 doden

De onweders van de voorbije dagen in China hebben minstens aan veertig mensen het leven gekost. Meer dan twintig anderen worden volgens het staatspersagentschap Xinhua vermist. Bij zware regenval en hagelbuien in het noordwesten van China stierven in de provincie Ganzu minstens veertig mensen; achttien werden er zondag nog vermist. In de Centraal-Chinese provincie Hunan wordt na de instorting van een brug nog naar minstens drie mensen gezocht.

In de provincie Ganzu trof het onweder een bergstreek in het district Minxian het hardst. Grondverschuivingen en vallende stenen maakten wegen onberijdbaar; woningen stortten in; stroomleidingen en gsm-masten vielen uit. Volgens de lokale autoriteiten moesten 30.000 mensen in veiligheid gebracht worden; 87 gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht.

Negenhonderdvijftig tenten en 1.270 bedden werden naar de getroffen regio gestuurd, maar naar verluidt is de hulp niet voldoende. In het aanpalende district Zhouqu kwamen in 2010 na een grondverschuiving 1.500 mensen om het leven.

Na hevige regenval in de provincie Hunan stortte zondagochtend een burg in het district Pingjiang in. Een baggerschip, dat door het wassende water werd meegesleurd, raakte een brugpijler en veroorzaakte de instorting. Volgens ooggetuigen vielen minstens acht mensen in de Changjiang-rivier; naar drie mensen wordt nog gezocht. De brug was zaterdag wegens de regen afgesloten, maar bewoners bleven de verbinding alsnog gebruiken met hun motoren.

Door het onweer raakten in de provincie Hunan 3.500 huizen vernield; meer dan 28.880 mensen moesten in veiligheid gebracht worden. (STR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud