Onweersbuien vormen bedreiging voor ozonlaag boven VS

Hevige zomerse onweersbuien die water tot ver in de hogere atmosfeer pompen, vormen een bedreiging voor de beschermende ozonlaag boven de Verenigde Staten. Dat stellen wetenschappers aan de universiteit van Harvard in een studie die online werd gepubliceerd door Science. Het is een van de eerste keren dat er een verband wordt aangetoond tussen de klimaatverandering en het verlies aan ozon boven bevolkte gebieden, melden diverse media.

Volgens de wetenschappers sturen sommige onweersbuien waterdamp mijlen de stratosfeer in - die normaal droger is dan de woestijn. Dat kan in reactie met chemische stoffen van cfk's die nog in de atmosfeer zitten, leiden tot de vernietiging van ozon. Het risico op ozonbeschadiging kan dus nog toenemen indien de opwarming van de Aarde leidt tot meer van dergelijke onweersbuien.

Jarenlang hebben atmosfeerwetenschappers beide fenomenen zorgvuldig gescheiden gehouden, maar nu blijkt dat ze sterk verbonden zijn, zegt wetenschapper James G. Anderson, de voornaamste auteur van de studie.

Ozon beschermt mensen, dieren en planten tegen de schadelijke UV-straling van de zon. De meeste aandacht en bezorgdheid ging de afgelopen decennia naar de Noord- en de Zuidpool waar periodiek sprake is van een ozongat. Maar deze regio's zijn zeer dunbevolkt. Een uitdunnende ozonlaag boven de Verenigde Staten in de zomer kan daarentegen leiden tot een verhoogde blootstelling aan UV-straling voor miljoenen mensen en tot een hoger risico op huidkanker. (Zoonar/Erwin Wodicka)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud